Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Testen op HCM en PKD bij Katten

4 maart 20240

Alle fokdieren bij Cattery Casa de Kapel worden regelmatig gescreend op erfelijke ziektes. Want het is onze plicht om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. Twee veelvoorkomende genetische aandoeningen bij katten zijn Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) en Polycystische Nierziekte (PKD). In deze blog zullen we dieper ingaan op het belang van het testen op HCM en PKD bij katten, de impact van deze aandoeningen op hun gezondheid, en hoe vroege detectie kan helpen om betere zorg te bieden en eventuele risico’s te verminderen.

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

Hypertrofische Cardiomyopathie is een genetische hartaandoening die vaak voorkomt bij katten. Bij HCM wordt de hartspier dikker, waardoor het hart minder efficiënt kan pompen en uiteindelijk kan leiden tot hartfalen. Deze aandoening kan fataal zijn als deze niet op tijd wordt opgemerkt. Hoewel HCM op elke leeftijd kan voorkomen, wordt het meestal pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. Daarom is het van essentieel belang om katten op jonge leeftijd te testen om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen.

Polycystische Nierziekte (PKD)

Polycystische Nierziekte is een erfelijke aandoening waarbij zich meerdere met vloeistof gevulde cysten vormen in de nieren. Na verloop van tijd kunnen deze cysten groter worden en de nierfunctie aantasten, wat kan leiden tot nierfalen. PKD komt meestal voor bij oudere katten en kan vaak asymptomatisch zijn in de beginfase. Het testen van katten op PKD kan helpen om vroege tekenen van de ziekte te identificeren, zodat tijdig medisch ingrijpen mogelijk is.

@alexanders-images

Het belang van vroegtijdig testen op HCM en PKD

Het testen van katten op HCM en PKD is van cruciaal belang om verschillende redenen:

1. Vroege detectie: Door katten op jonge leeftijd te testen, kunnen potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord. Dit biedt de mogelijkheid om proactief te handelen en preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de kat te bevorderen.

2. Betere behandelingsopties: Als HCM of PKD vroeg worden vastgesteld, kunnen dierenartsen geschikte behandelingsplannen opstellen om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.

3. Vermindering van risico’s: Fokkers kunnen door het testen van katten op HCM en PKD de risico’s op het doorgeven van deze genetische aandoeningen aan nakomelingen minimaliseren. Door selectief te fokken met katten die vrij zijn van deze aandoeningen, kan de prevalentie ervan in de populatie worden verminderd.

4. Emotionele impact: Het testen op HCM en PKD kan katteneigenaren gemoedsrust bieden, wetende dat ze er alles aan doen om de gezondheid van hun geliefde huisdier te beschermen.

Conclusie

Het testen van katten op HCM en PKD is van groot belang voor hun welzijn en gezondheid. Door vroegtijdig potentiële problemen op te sporen, kunnen we proactief handelen en de juiste zorg en behandeling bieden. Voor ons als fokkers is het testen essentieel om genetische aandoeningen te verminderen en gezondere nakomelingen voort te brengen. Wij laten onze Ragdolls dan ook elk jaar op HCM en PKD screenen.

Lees ook: Het belang van testen op FIV en FeLV bij katten

Foto: @gettyimages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image