Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Het belang van testen op FIV en FeLV bij katten

31 juli 20230

Als kattenfokker is het onze verantwoordelijkheid om goed voor onze dieren en hun nakomelingen te zorgen. Een belangrijk aspect hierbij is het laten testen op ziekten zoals FIV en FeLV. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat FIV en FeLV zijn, waarom testen van cruciaal belang is en hoe we onze katten kunnen beschermen tegen deze potentieel dodelijke ziekten.

Wat zijn FIV en FeLV?

FIV (Feline Immunodeficiency Virus) en FeLV (Feline Leukemia Virus) zijn virale ziekten die katten kunnen treffen. Hoewel ze beide virussen zijn, zijn ze verschillend in hoe ze het immuunsysteem van een kat beïnvloeden.

FIV is vergelijkbaar met het menselijke HIV-virus en tast het immuunsysteem van een kat aan, waardoor het vatbaarder wordt voor infecties en ziekten. FeLV is een ander ernstig virus met meestal een dodelijke afloop dat het immuunsysteem aantast. Maar ook kanker kan veroorzaken en het beenmerg en andere organen aantasten.

Versprieding FIV en FeLV

Beide virussen worden voornamelijk overgedragen door nauw contact tussen katten. FIV wordt meestal verspreid via gevechten tussen besmette en niet-besmette katten, omdat het virus wordt overgedragen door bloedcontact via bijtwonden en krabben. Omdat katers veel vaker vechten is het percentage geïnfecteerde katers tweemaal zo groot als geïnfecteerde poezen. Omdat er tijdens een dekking vaak gebeten (nekbeet) wordt, kan een poes geïnfecteerd worden door de kater. De ziekte komt het meest voor onder normale huiskatten die naar buiten gaan.

FeLV kan worden verspreid door speekseldruppeltjes, neusuitvloeiingen en urine van besmette katten. FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen. Een drachtige poes kan beide virussen via de placenta (of later via moedermelk) overbrengen op haar kittens. Het is daarom van groot belang dat beide dieren voor de dekking plaatst vindt getest worden en deze test niet ouder is dan 1/2 à 1 jaar.

Kat testen op FIV en FeLV
@mooseimages

Waarom is testen belangrijk?

Testen op FIV en FeLV is van vitaal belang om de gezondheid van onze katten te waarborgen en de verspreiding van deze ziekten te voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom testen cruciaal is:

1. Vroegtijdige detectie: Als een kat vroegtijdig wordt getest op FIV en FeLV, kan de ziekte snel worden opgespoord, wat vroege behandeling mogelijk maakt. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling en vermindert het risico op complicaties.

2. Voorkomen van verspreiding: Besmette katten kunnen andere katten in hun omgeving infecteren. Door besmette katten te identificeren en ze te isoleren of te behandelen, kunnen we voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere gezonde katten.

3. Kwaliteit van leven: Vroege detectie en behandeling van FIV en FeLV kunnen de kwaliteit van leven van een kat aanzienlijk verbeteren. Door gezondheidsproblemen tijdig aan te pakken, kunnen we ervoor zorgen dat onze harige vrienden een langer, gelukkiger leven leiden.

Hoe worden katten getest op FIV en FeLV?

Het testen op FIV en FeLV is een eenvoudige procedure die kan worden uitgevoerd door dierenartsen. Meestal wordt een klein bloedmonster afgenomen bij de kat, waarna het naar een laboratorium wordt gestuurd voor analyse. Resultaten zijn meestal binnen enkele minuten beschikbaar voor FIV-tests en binnen een paar dagen voor FeLV-tests.

Conclusie

Het testen op FIV en FeLV is een essentieel onderdeel van ons fok programma. Door onze katten regelmatig te testen, kunnen we besmetting met deze virussen voorkomen en de gezondheid van onze katten te beschermen.

Foto: @moisescu-florentinas-images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image