Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Wat is de beste kattenbakvulling voor jouw Ragdoll?

8 januari 20240

Je Ragdoll is niet zomaar een huisdier; het is een lid van je familie. Bij het creëren van een comfortabele leefomgeving is de keuze van kattenbakvulling van groot belang. Met zoveel opties op de markt is het begrijpelijk dat jij je afvraagt welke het beste is voor jouw huisdier. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het vinden van de ideale kattenbakvulling voor jouw Ragdoll

Stofvrij

Ragdolls staan bekend om hun weelderige vacht, en het laatste wat je wilt is dat hun prachtige vacht bedekt raakt met stof van de kattenbak. Kies daarom voor een kattenbakvulling die stofvrij is. Kijk naar natuurlijke materialen zoals houtkorrels, maïskorrels of silica, omdat deze minder snel stof genereren in vergelijking met klei-gebaseerde opties.

Verschonen

Katten zitten graag op een schone kattenbak, hou hier rekening mee bij het maken van je keuze. Niet alle kattenbakvullingen zijn even makkelijk te verschonen. Bij sommige kattenbakvullingen schep je dagelijks met een kattenbakschep de klontjes of ontlasting uit de bak en hoef je maar eens in de paar weken compleet te verversen.

keuze kattenbakvulling
@pixelshot

Geurcontrole

Ragdolls zijn over het algemeen vrij rustige en vriendelijke katten, maar ze hebben nog steeds hun behoefte aan privacy. Een goede geurcontrole in de kattenbakvulling helpt niet alleen om de omgeving aangenaam te houden voor jou en je kat, maar biedt ook een beetje discretie voor je Ragdoll tijdens hun momenten van eenzaamheid.

Milieuvriendelijkheid

Overweeg bij het kiezen van kattenbakvulling ook de impact op het milieu. Milieuvriendelijke opties, zoals gerecyclede materialen of biologisch afbreekbare korrels, verminderen de ecologische voetafdruk van jouw huisdier en dragen bij aan een duurzamere levensstijl.

Grootte van de Korrels

Ragdolls hebben over het algemeen grotere poten en kunnen de voorkeur geven aan kattenbakvulling met grotere korrels. Dit draagt bij aan het comfort van je kat bij het graven en bedekken van hun uitwerpselen. Experimenteer met verschillende groottes om te ontdekken wat het beste aansluit bij de voorkeuren van jouw Ragdoll.

De keuze van Cattery Casa de Kapel

Bij onze cattery maken wij gebruik van de korrels van PeeWee en wij zijn hier zeer tevreden over. Met vier katten die bij ons in huis wonen hebben we dan ook meerdere kattenbakken staan, er wordt aangeraden 1 kattenbak meer te nemen dan het aantal katten je hebt rondlopen. In ons geval zijn het er dus vijf. En deze vijf bakken worden iedere dag verschoont en als er kittens rondlopen gebeurd dit zelfs wel vaker. Goede kattenbakkorrels is voor ons dan ook een must!

De korrels van PeeWee zijn gemaakt van het zaagsel van de Zweedse fijnspar. Ze nemen aanzienlijk méér vocht op dan alle andere kattenbakvullingen, nemen goed geurtjes op en zijn biologisch afbreekbaar. Bij ons gaat de ontlasting van de kat in het toilet en het zaagsel dat door het rooster heen valt gaat op een speciale compost hoop. Helaas hebben de PeeWee houtkorrels geen keurmerk en mogen ze daarom niet bij de GFT ondanks dat de houtkorrels wel 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn.

PeeWee kattenbakvulling
@pixelshot

Gebruik PeeWee kattenbak

Voor een optimale werking gebruik je in de kattenbak een laagje van 2 cm aan houtkorrels, wanneer de kat in de PeeWee kattenbak plast, verdwijnt 90% van de urine door het rooster van de bovenbak in de onderbak. De rest van de urine wordt door de korrels in de bovenbak geabsorbeerd en die vallen vervolgens als zaagsel uit elkaar. Schep dagelijks de ontlasting uit de bak, dit kan je zonder houtkorrels prima door het toilet spoelen. De onderbak van de PeeWee kattenbak maak eens per week schoon. Gebruik geen chloor, schuursponsjes of bijtende schoonmaakmiddelen.

Kattenbakvulling composteren

Bij het composteren van kattenbakvulling is het van cruciaal belang om een geschikte compostbak te hebben. Verder gebeurt het composteren op dezelfde manier als bij andere materialen. Volg deze vijf stappen voor het beste resultaat:

  1. Kies een locatie voor de composthoop die zich op afstand bevindt van de groentetuin of andere gebieden waar voedsel wordt geteeld.
  2. Selecteer een compostbak die voldoende groot is om regelmatig te worden omgekeerd; een container van minimaal 1 kubieke meter is doorgaans toereikend.
  3. Alleen kattenbakvulling die volledig plantaardig is, is geschikt voor dit composteringsproces. Varianten op basis van klei en producten met toegevoegde chemische geurstoffen zijn hier niet geschikt voor.
  4. Voeg groente- en plantenresten, gemaaid gras, en mest van kippen of paarden toe aan de compost. Deze elementen dragen bij aan het composteerproces.
  5. Laat de compost twee jaar rusten voordat je het in de tuin gebruikt. Gebruik het uitsluitend voor planten, niet voor gewassen die bedoeld zijn voor consumptie.

Het wordt aanbevolen om klonten en kattenpoep uit de kattenbakvulling te verwijderen (en deze door het toilet te spoelen of weg te gooien met het reguliere afval) voordat je het composteert. Dit materiaal bevat namelijk bacteriën die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als het in contact komt met voedsel.

Welke kattenbakvulling kies jij?

Het kiezen van het beste kattenbakvulling voor je Ragdoll is een belangrijke beslissing om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kat tevreden zijn met de kattenbakervaring. Door rekening te houden met stofvrijheid, klontvormend vermogen, geurcontrole, milieuvriendelijkheid en de grootte van de korrels, kun je de perfecte kattenbakvulling vinden die aan de behoeften van jouw Ragdoll voldoet. Neem de tijd om verschillende opties te proberen en observeer hoe je kat reageert op elke keuze. Een tevreden Ragdoll maakt tenslotte een tevreden eigenaar!

Foto: @pixelshot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image