Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Tips als je besluit rauw voer te geven

19 april 20240

Steeds meer katteneigenaren kiezen ervoor om hun huisdieren rauw voer te geven, ook wel bekend als kant-en-klaar vers (kvv). Het voeren van katten met rauw voer heeft vele voordelen, zoals het bevorderen van de natuurlijke voedingsbehoeften en het welzijn van je kat zoals je kan lezen in het blog ‘De voordelen van vers vlees kvv voor katten‘ . In dit artikel bespreken we waar je op moet letten wanneer je katten rauw voer (kvv) gaat geven, zodat je ervoor kunt zorgen dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt en gezond blijft.

Begrijp de voedingsbehoeften van je kat

Voordat je overstapt op rauw voer (kvv), is het essentieel om de voedingsbehoeften van je kat te begrijpen. Katten zijn carnivoren en hebben een dieet nodig dat rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten. Zorg ervoor dat het rauwe voer dat je kiest alle essentiële voedingsstoffen bevat die je kat nodig heeft, zoals taurine, essentiële vetzuren en vitaminen.

Kies een betrouwbare fabrikant

Het is belangrijk om kieskeurig te zijn bij het selecteren van een betrouwbare fabrikant van kant-en-klaar vers (kvv) voer. Zoek naar merken die hoogwaardige ingrediënten gebruiken en voedingsstoffen van hoge kwaliteit bieden. Controleer ook of de fabrikant voldoet aan de voedselveiligheidsnormen en zorgvuldige productiepraktijken volgt. Zelf voeren wij o.a. met Lupa, Bibi en Barf.

Hoe werkt het?

1. Kvv bewaar je in de vriezer.
2. Verdeel het voer in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag van tevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar is voor veel katten wel prettiger.

Introduceer het rauwe voer geleidelijk

Wanneer je begint met het voeren van rauw voer (kvv), introduceer het dan geleidelijk aan je kat. Meng het kvv met het huidige voer van je kat en verhoog geleidelijk de verhouding kvv ten opzichte van het oude voer. Dit helpt de spijsvertering van je kat aan te passen en maakt de overgang gemakkelijker.

Hygiëne

Hygiëne is uiterst belangrijk bij het voeren van rauw voer (kvv). Zorg ervoor dat je werkt met schone keukengereedschappen en oppervlakken om kruisbesmetting te voorkomen. Was je handen grondig na het hanteren van rauw voer en bewaar het voer in de juiste koeltemperatuur om bederf te voorkomen. Wordt het voer niet binnen een half uur opgegeten haal het dan weg.

Let op de portiegrootte en voedingsbehoeften

Elke kat heeft verschillende voedingsbehoeften, dus let goed op de portiegrootte en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer. Overvoeding kan leiden tot obesitas, terwijl ondervoeding kan leiden tot voedingstekorten. De richtlijn is om een kitten 80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht te geven verdeeld over 3 à 4 voedingen per dag. Voor een volwassenen kat is dit 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht verdeeld over 2 voedingen per dag. Wordt je kat te dik, dan geef je wat minder en vice versa.

Blijf alert op de gezondheid van je kat

Houd de gezondheid van je kat nauwlettend in de gaten wanneer je overstapt op rauw voer (kvv). Let op eventuele veranderingen in de stoelgang, vachtconditie of energieniveau van je kat. Als je merkt dat er problemen zijn, raadpleeg dan een dierenarts om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Het voeren van katten met rauw voer (kvv) kan een gezonde en natuurlijke keuze zijn, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Door de voedingsbehoeften van je kat te begrijpen, een betrouwbare fabrikant te kiezen, geleidelijk over te schakelen, hygiënemaatregelen toe te passen, de portiegrootte en voedingsbehoeften te controleren, en de gezondheid van je kat in de gaten te houden, kun je ervoor zorgen dat je kat een evenwichtig en voedzaam dieet krijgt. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vragen of zorgen hebt over het voeren van rauw voer (kvv) aan je kat.

Foto: @moisescu-florentinas-images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image