Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

De Voor- en Nadelen van Vroeg Castreren bij Katten

18 augustus 20230

In België moeten alle katten en kittens voor de leeftijd van 5 maanden of voor verkoop of adoptie gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Vroegcastratie of vroegsterilisatie gebeurd voor de leeftijd van 14 weken en is een veelbesproken onderwerp. In dit blog zullen we de voor- en nadelen van vroegcastreren/vroegsterilisatie bij katten bespreken om een beter begrip van dit onderwerp te krijgen.

Castratie of sterilisatie?

In de volksmond wordt het verwijderen van de teelballen bij een kater aangeduid als ‘castratie’. Het verwijderen van de eierstokken van een poes wordt daarentegen ‘sterilisatie’ genoemd. In de diergeneeskunde hebben de termen ‘sterilisatie’ en ‘castratie’ echter betrekking op de operaties zelf, ongeacht het geslacht van de dieren. ‘Castratie’ omvat het verwijderen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als vrouwelijke dieren. Daarom worden onze huisdieren altijd ‘gecastreerd’, ongeacht hun geslacht.

Als de eileiders of zaadleiders worden onderbroken zonder de geslachtsorganen te verwijderen, wordt dit aangeduid als ‘sterilisatie’. In dit geval zijn de dieren onvruchtbaar maar behouden ze hun hormonale balans en blijft hun gedrag dus hetzelfde. Echter, dit gedrag dat we wellicht als ‘moeilijk’ beschouwen, is juist wat we willen vermijden. Om die reden wordt sterilisatie van huisdieren bijna nooit uitgevoerd.

Castratie of sterilisatie?
@moisescu-florentinas-images

Voordelen van Vroeg Castreren bij Katten

1. Overpopulatie voorkomen.

Een van de belangrijkste voordelen van vroeg castreren is het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Door katten op jonge leeftijd te castreren, kunnen ze zich niet voortplanten voordat ze geslachtsrijp zijn, waardoor het aantal zwerfkatten en de overbevolking van dierenasiels wordt verminderd. Dit is een van de voornaamste redenen waarom vroegcastratie in België verplicht is.

2. Gedragsverbetering:

Vroeg castreren kan bijdragen aan het verminderen van ongewenst gedrag bij katers, zoals territoriaal markeren met urine, agressie en rondzwerven. Ook kattinnen kunnen urine gaan sproeien als ze krols zijn. Verder zijn kattinnen tijdens hun krolsheid vaak erg rusteloos en janken ze dag en nacht de buurt bij elkaar. Gecastreerde katers en kattinnen vertonen vaak een rustiger en aanhankelijker gedrag na castratie, waardoor het samenleven met mensen en soortgenoten aangenamer wordt.

3. Gezondheidsvoordelen:

Vroeg castreren kan de kans op bepaalde gezondheidsproblemen bij katten verminderen, zoals testiculaire tumoren bij mannetjes en baarmoederinfecties en borstkanker bij vrouwtjes. Bovendien helpt het voorkomen van zwerfgedrag ook om de verspreiding van ziekten te verminderen (FIV en FeLV). Gecastreerde katten leven gemiddeld langer dan niet-gecastreerde katten.

4. Sneller herstel:

Jonge katten herstellen meestal sneller van een chirurgische ingreep dan oudere katten. De operatie is minder belastend voor hun lichaam, waardoor de hersteltijd korter is en ze sneller weer hun normale activiteiten kunnen hervatten.

5. Fokbeleid

Niet elke kat is even geschikt om mee te fokken. Bij een fokker is het behouden en verbeteren van het ras de basisdoelstelling. Een goede fokker probeert een zo verantwoord mogelijke combinatie te maken tussen kater en kattin. Daarvoor zijn niet alleen de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van de twee ouders belangrijk, maar ook van hun voorouders. Door katten op vroege leeftijd te castreren behouden we een gezonde foklijn.

Nadelen van Vroeg Castreren bij Katten
@moisescu-florentinas-images

Nadelen van Vroeg Castreren bij Katten

1. Anesthesierisico’s:

Hoewel moderne verdovingstechnieken doorgaans veilig zijn, brengt elke vorm van anesthesie enig risico met zich mee. Sommige eigenaren maken zich zorgen over het onder narcose brengen van jonge katten, maar het risico is over het algemeen laag bij een gezond dier en met een ervaren dierenarts. Mocht er toch iets mis gaan tijdens de vroegcastratie ligt dit risico bij de fokker.

2. Gedragsveranderingen:

Hoewel veel katten positief reageren op castratie, kunnen sommige dieren subtiele gedragsveranderingen vertonen. Sommige eigenaren melden dat hun gecastreerde kat minder actief wordt of zijn/haar speelsheid verliest. Het is belangrijk op te merken dat dit niet bij alle katten voorkomt en dat individuele reacties kunnen variëren.

3. Kosten:

Vroeg castreren kan iets duurder zijn dan wachten tot de kat geslachtsrijp is. Dit kan voor sommige eigenaren een overweging zijn, vooral als financiën een rol spelen in de besluitvorming.

Het is een fabel dat de kat hormonen nodig heeft om te groeien. De groeischijfjes bij kittens die vroeg gecastreerd worden. sluiten namelijk later. Dit houdt in dat een kitten die al bij ons gecastreerd wordt zelfs iets langer door blijft groeien dan een kitten wat pas later gecastreerd wordt.

Conclusie

Het vroeg castreren van katten heeft aanzienlijk meer voordelen dan nadelen. Vroegcastratie wordt al toegepast sinds de jaren ’70. Sinds wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de ontwikkeling van de kat.

Foto: @moisescu-florentinas-images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image