Blog

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Een nieuwe kitten succesvol introduceren bij je volwassen kat

30 augustus 20230

De toevoeging van een nieuwe kitten aan het huishouden kan zowel opwindend als uitdagend zijn, vooral als je al een volwassen kat hebt rondlopen. De introductieperiode is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat zowel de nieuwe kitten als de volwassen kat zich op hun gemak voelen en geleidelijk aan elkaars gezelschap kunnen wennen. Hier zijn enkele waardevolle stappen om een soepele overgang te garanderen:

Voorbereiding is de sleutel

Je huidige kat heeft zijn of haar territorium in huis, het is belangrijk dit enigszins in tact te houden. Voordat je de nieuwe kitten thuisbrengt, is het daarom essentieel om een aparte ruimte in te richten.  Deze kamer zal fungeren als een veilige haven voor het kitten terwijl deze went aan de nieuwe omgeving. Zorg voor alle benodigdheden, zoals voedsel, water, kattenbak, speelgoed en een comfortabele slaapplaats. Laat het kitten eerst drie dagen wennen aan den nieuwe mensen, geluiden en geuren.

Lees ook: Basis Benodigdheden voor de Aankoop van een Kitten

Stap 1: Geleidelijke kennismaking via geur

Katten vertrouwen sterk op hun reukzin, dit is zelfs een van de belangrijkste zintuigen van een kat. Zorg er daarom voor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Dit doe je door met een doek over de nieuwe kitten te wrijven en de volwassen kat eraan te laten ruiken. Doe hetzelfde bij de volwassen kat en laat de kitten aan de geur wennen. Deze uitwisseling van geuren helpt bij het creëren van een vertrouwde geur, zelfs voordat de katten elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Koop je een kitten bij onze cattery dan wisselen we een week voor de kitten verhuisd een deken/doek uit waar de geur van het kitten inzit zodat de nieuwe kat al aan deze geur kan wennen en visa versa.

Stap 2: Gescheiden, maar nieuwsgierig

Laat de nieuwe kitten en de volwassen kat elkaar in eerste instantie niet direct zien. Laat ze elkaar alleen zien door een kier in de deur of een babyhekje. Dit stelt hen in staat om elkaars aanwezigheid op een veilige manier te verkennen zonder rechtstreeks contact.

Gecontroleerde ontmoetingen kat en kitten
@gettyimages

Stap 3: Gecontroleerde ontmoetingen

Na een paar dagen van geuruitwisseling en visuele kennismaking, kun je voorzichtige ontmoetingen regelen. Het liefste op neutraal terrein. Houd de nieuwe kitten in je armen terwijl de volwassen kat dichtbij kan komen om te snuffelen. Zorg ervoor dat deze vroege interacties kort en positief zijn om eventuele spanning te minimaliseren.  Je mag de katten tijdens deze ontmoeting belonen met snoepjes en aandacht.

Speeltijd en positieve associaties

Gebruik speelsessies als een manier om positieve associaties tussen de katten op te bouwen. Speel met beiden tegelijkertijd, maar zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor elke kat om zich comfortabel te voelen. Dit kan helpen om hun energie te richten op iets leuks in plaats van op elkaar.

Zorg voor individuele aandacht

Hoewel je druk bezig bent met het introduceren van de nieuwe kitten, is het belangrijk om ook individuele aandacht aan de volwassen kat te blijven geven. Dit zal voorkomen dat de volwassen kat zich verwaarloosd voelt en jaloezie kan verminderen.

Geduld en observatie

Elke kat heeft zijn eigen tempo als het gaat om acceptatie. Het is essentieel om geduldig te zijn en te observeren hoe de katten op elkaar reageren. Wees bereid om stappen terug te nemen als een van de katten angstig lijkt. Een stapje terug betekent niet dat de introductie is mislukt; het is gewoon een teken dat ze meer tijd nodig hebben. Zijn er veel spanningen dan kan het helpen een Feliway Friends verdamper op te hangen. Deze verdamper verspreidt geurloze feromonen die ervoor zorgen dat katten kunnen ontspannen en er minder spanningen en conflicten zijn.

Positieve beloningen

Beloon gewenst gedrag met lof en traktaties. Als de katten rustig in elkaars aanwezigheid kunnen zijn zonder agressie, beloon ze dan voor dit kalme gedrag.

Het introduceren van een nieuwe kitten bij een volwassen kat vereist geduld, begrip en inzet. Elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en reactie, dus het is belangrijk om flexibel te zijn in je aanpak. Met de juiste stappen en een liefdevolle houding kun je uiteindelijk een harmonieuze relatie tussen je nieuwe kitten en volwassen kat tot stand brengen.

Foto: @gettyimages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

logo casa de kapel
Contact
Kapelstraat 172, 2490 Balen België
+32 489 97 02 66
info@catterycasadekapel.be
Informatie
FIFe_logo
bt_bb_section_top_section_coverage_image