De Ragdoll

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
_

GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de Ragdoll kat begint in de jaren 1960 in Riverside, Californië, Verenigde Staten.Het ras werd ontwikkeld door een fokker genaamd Ann Baker, die gefascineerd was door een witte angorakat genaamd Josephine. Josephine had een uniek temperament en vertoonde een opmerkelijke eigenschap genaamd “geldolling”, waarbij ze ontspande en slap werd als een lappenpop wanneer ze werd opgetild.

Om deze bijzondere eigenschap te behouden en te versterken, begon Ann Baker met het fokken van Josephine met andere katten, waaronder een Birmaanse kater en een aantal andere langharige katten. Het resultaat was een nieuw kattenras dat bekend zou staan als de Ragdoll. De naam “Ragdoll” werd gekozen vanwege het gedrag van de katten wanneer ze werden opgepakt, wat deed denken aan een slappe lappenpop.

Het ras werd voor het eerst officieel erkend in de Verenigde Staten in de jaren 1960 en begon al snel aan populariteit te winnen. In de decennia daarna verspreidde de Ragdoll zich naar andere delen van de wereld en kreeg het internationale erkenning.

Tegenwoordig wordt de Ragdoll erkend en gewaardeerd om zijn opvallende uiterlijk en zachtaardige persoonlijkheid. Het ras heeft zich ontwikkeld tot een van de meest geliefde kattenrassen ter wereld. Fokkers werken nauw samen om de standaard van het ras te behouden, waarbij ze letten op kenmerken zoals de grootte, bouw, vachtkleur en temperament.

_

KARAKTER

De Ragdoll kat staat bekend om zijn zachtaardige en vriendelijke karakter. Deze katten zijn buitengewoon liefdevol en hechten zich sterk aan hun eigenaars. Als je een Ragdoll in huis neemt, ben je zelden alleen. Ze genieten van menselijk gezelschap, opzoek naar aandacht en knuffels. Als je veel van huis bent, is het dan ook verstandig om minstens twee katten te nemen.

Ragdolls staan ook bekend om hun geduldige aard. Ze tonen over het algemeen een rustig temperament en hebben een tolerantie voor andere huisdieren en kinderen. Ze passen zich goed aan nieuwe omgevingen en situaties aan, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen en huishoudens met drukke levensstijlen.

Daarnaast zijn Ragdolls slim en leergierig. Ze genieten van interactieve spellen en kunnen gemakkelijk trucjes leren. Ze hebben behoefte aan mentale stimulatie en kunnen goed overweg met puzzelspeelgoed dat hen uitdaagt.

Het is belangrijk op te merken dat elk individu uniek is en dat het karakter van een Ragdoll kan variëren. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld meer speels zijn dan andere, terwijl sommige mogelijk wat gereserveerder zijn. Over het algemeen echter, wordt de Ragdoll gewaardeerd om zijn zachtaardige, aanhankelijke en gezellige karakter, waardoor hij een geweldige metgezel is voor vele kattenliefhebbers.

_

UITERLIJK

De Ragdoll kat heeft een opvallend en prachtig uiterlijk dat vaak bewondering oproept. Deze katten hebben een grote en stevige lichaamsbouw, wat bijdraagt aan hun imposante verschijning. Ze hebben een gespierd postuur en hebben de neiging om wat zwaarder te zijn dan andere kattenrassen.

Een kenmerkend kenmerk van de Ragdoll is hun zijdezachte vacht. De vacht is lang en dicht, waardoor ze een pluizige uitstraling hebben. Ze hebben een vacht van gemiddelde lengte, wat betekent dat ze niet zoveel vachtverzorging vereisen als langharige rassen.

Wat betreft vachtkleuren en patronen, zijn er verschillende variaties beschikbaar bij de Ragdoll. Ze kunnen een bicolour patroon hebben, waarbij het grootste deel van hun lichaam wit is en ze gekleurde aftekeningen hebben op het gezicht, de staart en de poten. Daarnaast zijn er ook mitted- en colourpoint-patronen beschikbaar. De colourpoint-variant is vergelijkbaar met de Siamese kat, waarbij het gezicht, de oren, de poten en de staart donkerder van kleur zijn dan de rest van het lichaam.

De ogen van de Ragdoll zijn een ander opvallend kenmerk. Ze hebben grote, expressieve ogen die blauw van kleur zijn. Deze oogkleur voegt een extra vleugje schoonheid toe aan hun algehele uiterlijk.

Al met al is de Ragdoll een adembenemende kat om te zien, met zijn imposante lichaamsbouw, zijdezachte vacht en betoverende ogen. Het is geen wonder dat ze vaak bewondering en genegenheid wekken bij kattenliefhebbers over de hele wereld.

_

VERZORGING

De Ragdoll kat vereist over het algemeen een gemiddeld niveau van verzorging. Hoewel ze een langharige vacht hebben, is hun vacht niet zo dicht en klitgevoelig als bij sommige andere langharige rassen. Regelmatig borstelen, bij voorkeur twee tot drie keer per week, is voldoende om klitten en losse haren te verminderen. Dit helpt ook om de vacht schoon en gezond te houden.

Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van de ogen en oren van de Ragdoll. Controleer regelmatig op afscheiding/overtollig oorsmeer en veeg indien nodig voorzichtig schoon met een zachte, vochtige doek.

Naast de vachtverzorging is het essentieel om de tanden van je Ragdoll te verzorgen. Regelmatig tandenpoetsen helpt tandplak en tandsteen te voorkomen, wat kan leiden tot tandproblemen. Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal zijn ontworpen voor katten.

Zorg er ten slotte voor dat de Ragdoll kat voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit kan bestaan uit speelsessies en interactief speelgoed om hun geest en lichaam actief te houden. Daarnaast is het belangrijk om hun voeding in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat past bij hun leeftijd en gewicht.

Door regelmatig te borstelen, aandacht te besteden aan de ogen en oren, de tanden te verzorgen en voldoende beweging en goede voeding te bieden, kun je zorgen voor een gelukkige en gezonde Ragdoll kat.

_

GEZONDHEID

Over het algemeen genieten Ragdoll katten van een goede gezondheid. Het ras staat bekend om zijn stevige lichaamsbouw en goede algemene conditie. Met de juiste zorg en aandacht kunnen Ragdolls een lang en gezond leven leiden.

Maar net als bij elk ander kattenras kunnen Ragdolls vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals HCM (hart) en PKD (nieren) en CIN (nieren). Gelukkig kan je hier wel op testen. Het is raadzaam om bij aanschaf van een Ragdoll kitten dit enkel te doen bij betrouwbare fokker die gezondheidstests heeft uitgevoerd op de ouderdieren om erfelijke aandoeningen uit te sluiten. Al onze Ragdolls zijn middels bloed testen of echo gescreend op erfelijke aandoeningen.

Verder is het wel belangrijk om jaarlijks de dierenarts te bezoeken voor de vaccinaties, en om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.

_

VOEDING

Van nature is de kat een vleeseter, hun lichaam is enkel ingesteld op het verteren van vlees. Daarom is het van groot belang om te voorzien in hun behoeften. Het beste is om je kat rauw voer te geven, wat verkrijgbaar is bij gespecialiseerde leveranciers. Je kan kant-en-klaar vers vlees of compleet versvoer (KVV) verkrijgen, zoals bijvoorbeeld Bibi of BARFmenu. Een andere optie is om zelf het menu van jouw kat samen te stellen. Het is echter belangrijk dat je je goed verdiept in de juiste verhoudingen om je kat een optimale voeding te geven.

Wij voeden onze ragdolls met 100% natuurlijk vers vlees (KVV). Wij geven meermaals verdeeld over de dag verschillende merken KVV om te zorgen voor voldoende variatie in het menu. Van zodra de kittens 3 weken oud zijn geworden mogen zij hier al mee kennismaken.

Het is ook uiterst belangrijk dat jouw kat voldoende water drinkt. Dit kan gestimuleerd worden door gebruik te maken van een drinkfonteintje.

It's not cat hair it's Ragdoll glitter

Fotogalerij

https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll1.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll2.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll3.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll5.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/Elektra3.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/de-Ragdoll4.jpg
https://catterycasadekapel.be/wp-content/uploads/2023/05/polly-3.jpg